Žinia dirbantiems: ketina keisti Darbo kodeksą

asa Lukaitytė-Vnarauskienė,

www.DELFI.lt
2014 m. spalio 15 d. 10:06
Statybos

Statybos
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Atsakydamas į ne vienerius metus verslo išsakomus pasipiktinimus dėl nelankstaus Lietuvos darbo kodekso, premjeras Algirdas Butkevičius pažadėjo, kad kitąmet tai bus viena svarbiausių užduočių.

„Esame kritikuojami, kad neskubame keisti Darbo kodekso, tačiau noriu Jums pasakyti, kad darbas jau vyksta. Tačiau parengti naują Darbo kodekso redakciją nėra lengvas darbas“, – skaitydamas pranešimą trečiadienio „Verslo žinių“ konferencijoje sakė premjeras.

Tiesa, premjeras nepatikslino, kokie galimi šio darbo santykius reguliuojančio įstatymo pakeitimai. Iki šiol politikai esminių permainų jame nenumatydavo, pavyzdžiui, vienas iš paskutinių pakeitimų yra popierinių algalapių atsisakymas.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos užsakymu Vilniaus universitetas kartu su Mykolo Romerio univesitetu rengia kompleksinius pasiūlymus dėl Darbo kodekso peržiūros. Gruodį ekspertai turi pateikti pasiūlymus dėl kompleksinių jo pakeitimų.

Vėliau DELFI paklaustas, kokių Darbo kodekso pakeitimų reikėtų laukti, premjeras sakė: „Dalį pasiūlymų jau žinau, bus labai radikalių pasiūlymų. Juos pristačius prasidės įtemptas darbas Trišalėje taryboje. Kalbama tikrai ne tik apie žiniaraščių pakeitimus. Kalbama apie atleidimą, priėmimą iš darbo“.

Pats A. Butkevičius pripažįsta manantis, kad reikia keisti Darbo kodeksą, kritikos esą dėl nelanksčių darbo santykių jis sulaukė ir viešėdamas JAV.

DELFI primena, kad Lietuvos verslininkai ne sykį tvirtino, kad šalyje veikiantis Darbo kodeksas yra nelankstus ir neskatinantis įdarbinti daugiau žmonių.

Antradienį po pramonės ir transporto lūkesčių indekso pristatymo Lietuvos pramonininkų konfederacijos generalinio direktoriaus pavaduotojas Osvaldas Čiukšys taip pat atkreipė dėmesį, kad verslininkai nori lankstesnių darbo santykių.

„Mes tikimės didesnės valdžios paramos ir ne kartą įvairiuose formatuose šį savo pageidavimą esame išsakę“, – apie norimus Darbo kodekso pakeitimus kalbėjo O. Čiukšys.

Šiuo metu nedarbas Lietuvoje yra 11,2 proc.

http://www.delfi.lt/verslas/verslas/zinia-dirbantiems-ketina-keisti-darbo-kodeksa.d?id=66117900#ixzz3GD33bdhe