Įstatyme nurodyta: laikas, praleistas komandiruotėje, priskiriamas darbo laikui.

Įstatyme nurodyta: laikas, praleistas komandiruotėje, priskiriamas darbo laikui.

„Tačiau, žiūrint į praktiką, reikėtų atkreipti dėmesį, kad darbo laikas – tik toks laikas, kuris susijęs su darbu ir kurį darbdavys iš anksto nurodė, arba, jeigu vykstama į konferenciją, pagal jos programą, privalomas ir reikalingas darbui atlikti“, – nurodo advokatas Justinas Ūsonis.

Advokato žodžiais, bendras apibrėžimas kodekse kinta, nes atsiranda įvairių laikotarpių, kurie, kaip rodo praktika, nėra tiesiogiai susiję su atliekamomis funkcijomis darbdavio naudai.

Poilsio laikas komandiruotėje yra toks laikas, kuris nėra susijęs su atliekamomis funkcijomis.

„Dažnai iškyla klausimas, ar darbdavys turėtų arba gali nustatyti komandiruotės metu tokius laikotarpius, kurie nėra darbo laikas? Manau, jei iš anksto sutariama, kuris laikas bus darbui, kuris poilsiui, visiškai normalu, kad, rašant įsakymą, gali atsirasti nenumatytas poilsio laikas“, – tikina teisininkas.

Pašnekovas pateikia pavyzdį: komandiruotė gali baigtis penktadienį, tačiau darbuotojas gali paprašyti grįžti sekmadienį, nes nori susipažinti su šalimi, į kurią nuvyko. Tokiu atveju reikia nurodyti, kad darbuotojo bilietai rodys, jog realiai komandiruotė baigsis sekmadienį, bet jos metu skirtos 2 poilsio dienos.

„Pagal bendrą principą, jeigu darbdavys nesuteikia tiek darbo, kiek jo turėtų būti (t. y. aštuonių darbo valandų), vis tiek apmoka vidutinį darbo užmokestį“, – dėsto J. Ūsonis. Svarbu žinoti, kad, jei į komandiruotę reikia važiuoti Lietuvoje esančią poilsio, švenčių dieną, tokią dieną reikėtų arba apmokėti dvigubai, arba kompensuoti kita laisva diena ar kitu laiku ir už tą laiką taip pat apmokėti.

Tarp pamainų arba darbo turi būti nepertraukiamas 11 valandų tarpas. „Jeigu matome, kad skrydis bus vėlai (o taip dažniausiai ir būna), tokiu atveju turėtume skaičiuoti, kad darbuotojas į darbą turi ateiti ne anksčiau kaip po 11 nepertraukiamų valandų“, – tvirtina advokatas. Jo teigimu, darbdavys į tai turi atsižvelgti iš anksto.

„Tai yra smulkmeniški klausimai, juos reikia aptarti, ir įstatymas ne visada gali juos reguliuoti, tačiau manau, kad darbuotojai puikiai susitaria“, – sako pašnekovas.

http://www.delfi.lt/verslas/verslas/ar-visas-laikas-praleistas-komandiruoteje-priskiriamas-darbui.d?id=66474200#ixzz3JygUWvbA